De Meestoof verbindt…
De Meestoof verbindt. Dat bleek zaterdag 14 september tijdens de opening van de Open Monumentendag. Dat stond in het teken van Routes, netwerken en verbinden. Het museum paste naadloos in dit landelijke thema. De wisseltentoonstelling Groeten uit… gaat over verbinden, over hoe mensen met elkaar communiceerden. En over de postroute die ooit over het eiland liep.
Voorzitter Han Moerland wees daar ook op. Hij stond ook stil bij de eerste Open Monumentendag op Tholen, in 1987. Toen vond de opening door de commissaris van de koningin Boertien plaats in het oude stadhuis in Tholen. Het pas gerestaureerde carillon werd in gebruik genomen. Toen waren er vrijwilligers van de Bond van Heemschut betrokken bij de organisatie van de dag. Nu zijn dat de heemkundekringen van Tholen en van Sint Philipland en de Stichting Streekdracht Tholen.
Wethouder Hilde Moerland van cultuur die in het atrium de dag officieel opende, vond dat een ‘goed voorbeeld van samenwerking en verbinding op cultureel gebied.’ Zij wees erop dat vele monumenten in de gemeente aandacht vragen. Ze verdienen het om voor het nageslacht bewaard te worden. ‘Het Thoolse erfgoed, dat we van onze voorouders hebben geërfd, is van belang voor de identiteit van de gemeente en vooral van onze inwoners.’
Ze bedankte alle vrijwilligers die zich inzetten voor het organiseren van de Open Monumentendag. Zij reikte een stapeltje ansichtkaarten uit van de wisseltentoonstelling Groeten uit… aan Adrie Cornelisse van de heemkundekring Stad en Lande van Tholen, aan Fons Vleghels van de heemkundekring Philippuslandt, aan Han Moerland van de Stichting Streekdracht Tholen en aan Willem Nouwen van De Meestoof. Zij deelden de kaarten op hun beurt weer uit aan de aanwezigen. Alle ansichtkaarten waren van te voren gefrankeerd. Klaar om aan vrienden, familie of kennissen te sturen om de expositie te komen bezoeken.
Vóór de officiële opening kreeg een aantal dames van de klederdrachtgroep hun kanten muts opgesteld. Het is een secuur karweitje om de zwarte ondermuts met de witte sluiermuts te verbinden. Ook dat lukt in De Meestoof.