25 januari t/m 11 februari: expositie rond de Watersnoodramp
Vanaf woensdag 25 januari t/m zaterdag 11 februari is er in Streekmuseum de Meestoof een expositie over kunst rondom de Watersnoodramp. Schilderijen, etsen, tekeningen die gemaakt zijn naar aanleiding van de watersnood in 1953 of ter herdenking van de watersnood worden tentoongesteld.
De herinnering aan ramp van 1953 is op vele manieren vastgelegd. Boekwerken, filmbeelden, fotografie, schilderijen tekeningen en ook monumentale kunstwerken. Streekmuseum de Meestoof wil de ramp van 1953 herdenken met een speciale kunstexpositie.
Uit eigen collectie tonen we een aantal schilderijen, etsen en zeefdrukken van o.a. Jack Overhoff (Amsterdam, later VS en Duitsland) en Jan Baartmans (Bergen op Zoom). Baartmans schilderende twee schilderijen met Stavenisse als onderwerp. Ze werden verkocht voor 150 gulden. De gehele opbrengst ging naar het rampenfonds. Veel kunstenaars uit binnen- en buitenland leverden een kunstwerk in voor een kunstveiling ten behoeve van het rampenfonds. De veiling bracht destijds meer dan 35.000 gulden op.
Niet naar aanleiding van, maar als waarschuwing vóór een watersnoodramp, tekende Abraham Mol in 1933 op eigen initiatief een Deltaplan. Wie dit ontwerp bekijkt en vergelijkt ontdekt dat het plan van Mol voor zeker 75% overeenkomt met de huidige situatie, inclusief een bij storm afsluitbare Oosterscheldekering!
In de dagen na de watersnood trok kunstenaar Pieter Kooistra samen met de hulpverleners door het Zeeuwse rampgebied. Met vlugge potloodschetsen legde hij de verschrikkelijke taferelen vast , soms zelf als passagier in een helikopter. Van de Stichting FEMI, die de nalatenschap van Kooistra beheert, krijgt De Meestoof een tiental tekeningen in bruikleen voor de deze expositie. Deze tekeningen heeft Pieter Kooistra op Tholen getekend.
De waternoodexpositie is op de volgende dagen geopend:
Woensdag 25 januari
Donderdag 26 januari
Vrijdag 27 januari
Zaterdag 28 januari
Woensdag 1 februari
Donderdag 2 februari
Vrijdag 3 februari
Zaterdag 4 februari
Woensdag 8 februari
Donderdag 9 februari
Vrijdag 10 februari
Zaterdag 11 februari
De toegangsprijs is slechts € 1,00 inclusief bezoek aan de Noorse geschenkwoning uit 1953. Tevens worden er beelden vertoon van luchtfoto’s gemaakt door de Rijksluchtvaartdienst direct na bekend worden van de ramp. Ook vertonen we 2 video’s van vertellers die de ramp als kind op Tholen meemaakten.