Wordt Noorse woning monument?
De Noorse geschenkwoning maakt grote kans om aangewezen te worden tot gemeentelijk monument. Maar het houten huis kan mogelijk ook nog een Rijksmonument worden. Door de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland, die zwaar hebben geleden door de watersnoodramp van 1953, is aan de minister gevraagd of er (enkele) geschenkwoning aangewezen kunnen worden als Rijksmonument. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed doet daar nu onderzoek naar.
Van alle geschenkwoningen (ook van andere landen) is een inventarisatie gemaakt. Nu wordt bekeken welke woningen voor de status in aanmerking komen, vertelt gemeentearchivaris Fred van den Kieboom die dinsdag met een klein gezelschap de Noorse geschenkwoning op het terrein van het museum bezocht. ‘Er zijn wat voorstellen gedaan voor ensembles van woningen’. Dat betreft meerdere woningen in een straat of buurt. Maar daar kunnen volgens hem ook nog individuele woningen aan toe worden gevoegd.
Cultureel Erfgoed
Dinsdagmiddag 30 januari bekeken vertegenwoordigers van de gemeenten Tholen, Schouwen-Duiveland en Reimerswaal, de provincie Zeeland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Noorse woning van binnen en van buiten. Vrijwilliger Ton Bruijns leidde het gezelschap rond en legde onder meer uit hoe de woning in 2002 vanuit Stavenisse naar Sint-Annaland is gehaald, hoe de woning uit onderdelen is opgebouwd, hoe de bewoners het ervoeren om in een houten huis te wonen en wat voor soort verf er is gebruikt om de originele kleur van de woning in stand te houden.
Behalve woningen kunnen er volgens Van den Kieboom ook nog andere ‘unieke objecten’ worden aangedragen. ‘Dit jaar wil men dan nog een voorstel doen voor het aanwijzen van woningen tot monument.’