Zomerse sferen bij de Meestoof
Ruim 800 bezoekers kwamen zaterdag 10 augustus tijdens de Stallandse braderie naar het terrein van de Meestoof aan de Bierensstraat. Er was van alles te zien en te beleven. Blikvangers waren de blauwe trekkers en de rode trekker (oldtimers) bij de boerenkar die ooit door paarden is getrokken.
Er was meer te zien over de agrarische activiteiten in de streek. Aan een lange tafel toonden hobbyisten miniatuurtrekkers, (landbouw)machines en vrachtwagens. Een aantal vrachtwagens stond zelfs in een decor van de Sahara, geel bestoven door het woestijnzand. Zelfgemaakt, beschilderd en bestickerd. Handwerk van de bovenste plank.
Kinderen hadden altijd prijs in de grabbelton. Ze konden ook kijken naar een voorstelling bij de poppenkast van Jan Klaassen. Of een springtouw maken bij de touwslagers of een rondje rijden op een fiets met een groot wiel.
In de ambachtenschuur ontstak smid Ger van Dijk het smidsvuur. Hij sloeg het ijzer toen het heet was en kreeg daar hulp bij van bezoekers. Zij kregen niet alleen een schort voor, maar ook een voorhamer om samen met hem het ijzer in de gewenste vorm te slaan. Het ritme van de slagen was buiten te horen. Verderop in de schuur probeerden kinderen de koe te melken. Die bleek droog te staan, maar spannend was het wel.
Bij de kraampjes met koopjes sloeg menigeen zijn slag. Bijzonder was de kraam met poppenkastpoppen uit de collectie van het museum die voor een habbekrats van eigenaar wisselden. Maar liefst achttien poppen kregen een nieuwe eigenaar. Countryzanger Gary van den Berg zorgde met gitaar voor een kort optreden op het terrein, hij zong Are you lonesome tonight van Elvis Presley.
In het atrium konden bezoekers zien hoe het spinnen van wol in zijn werk gaat. Naast het smeden was het spinnen een van de oude ambachten op deze editie van de braderie.
Het warme weer hield de meeste mensen buiten om van de zon te genieten op het terras. Nog geen veertig bezoekers namen een kijkje op de wisseltentoonstelling Groeten uit….Wel waren de cadeautjes en souvenirs uit de Museumshop in trek. Vooral de oesters met parels vonden aftrek. De Meestoof raakte bijna door de voorraad heen.